Rólunk

A Terror Háza Múzeum a fotógyűjteményében őrzött, 1956-os forradalom és szabadságharc alatt készült felvételekből 413 darabos válogatást tesz elérhetővé a világhálón. A képek jelentős része a 2016-os Emlékév során került múzeumunkba.

A fényképeket Balassa Imre, Döme István, Purgát Piroska, Radics Ferenc és Zalay László, valamint a később Joseph Kadar néven híressé vált Kádár József festő, grafikus, fotóművész készítette. Természetes, hogy válogatásunkban az utca emberének, a civil járókelőknek a felvételeit is közzé tesszük, hiszen ugyanolyan kordokumentumok, mint a professzionális fotósok képei. A hősies küzdelem emblematikus helyszínei mellett a hétköznapi élet pillanatai is kirajzolódnak a képeken, így a csemegebolt előtt álló vagy éppen a romos utcákon igyekvő emberek arcai.

A Terror Háza Múzeum missziójának tartja, hogy a forradalom és szabadságharc történetei, helyszínei és arcai képi emlékek formájában is fennmaradjanak, ezért kérjük Önöket, hogy a családi albumokban, hagyatékokban fellelhető fotókat bízzák intézményünkre, keressenek bennünket a muzeum@terrorhaza.hu címen.

A Terror Háza Múzeum digitális fotóarchívumában Bakó Jenő szekszárdi fotóriporter, az 1960-as, ’70-es és ’80-as években készült fényképeit közöljük, több mint 10 ezret. A képek helyszíne elsősorban Szekszárd, Paks, Dombóvár, Bonyhád és más Tolna megyében található települések, de a hatvanas évek Budapestje is feltűnik. A digitális fotógyűjteményben megtalálható képek a következő főbb témák köré csoportosulnak: szabadidő (sportolás, szórakozás, turizmus, vendéglátás), társadalom (kereskedelem, munka, oktatás, szociális helyzet), város (városkép, közlekedés), kultúra (művelődés, művészet, vallás), agrárium (erdészet, halászat, vadászat, mezőgazdaság, falusi élet), belpolitika és ipar.

A fotók plasztikusan visszaadják a kor hangulatát, és kiválóan bemutatják a kádári Magyarország vidékének életmódját. A képek között akadnak a korszak tipikus eseményeit ábrázoló sorozatok, amelyek a nyári táborozásokkal, sportversenyekkel, szocialista ünnepségekkel, ipari munkálatokkal, lakótelep-építkezésekkel, társadalmi munkával, termelőszövetkezetekkel és megyei pártértekezletekkel kapcsolatosak. A fényképek profi fotós alkotásai, így jó minőségűek, megfelelő beállításúak, közeli és távoli felvételek egyaránt megtalálhatóak köztük. Egy-egy munkafolyamatot, vagy sporteseményt a szerző lépésről lépésre örökített meg.

A fotók többségén hétköznapi emberek és Tolna megye pártállami vezetői láthatóak, de a fényképeken jó néhány, országosan jelentős személyiség is szerepel, például Aczél György, Apró Antal, Biszku Béla, Czinege Lajos, vagy éppen Papp László ökölvívó.

Adatbázisunkat folyamatosan bővítjük, új képeinkről a Hírek menüpontban adunk tájékoztatást.

Cégnév: KKeTTK Alapítvány
Székhely: 1122 Budapest, Határőr u. 35.
Képviselő: Dr. Schmidt Mária
Postai cím: 1054 Budapest, Báthory u. 20.
E-mail cím: info@terrorhazafoto.hu
Telefonszám: 06 1 212 7140
A szolgáltatót a nyilvántartásba bejegyző bíróság neve és a nyilvántartásba vételi száma: Fővárosi Bíróság, 7526
Adószám: 18237010-2-43
Tárhelyszolgáltató székhelye, email címe: KKETTK Alapítvány, 1122 Budapest, Határőr u. 35., info@terrorhazafoto.hu